4 juni 2015

Leerlingen groep 8 maken eigen expositie in Schouwburg Almere

Afgelopen week hebben 200 Almeerse basisschoolleerlingen van 5 scholen hun eigen expositie gemaakt als afsluiting van de leerlijn Kunst is Dichterbij dan je Denkt. Een hele dag werkten de leerlingen samen met kunstenaars en educatief medewerkers van Jeugdtheatergezelschap BonteHond, Corrosia en Schouwburg Almere aan hun eigen onderdeel van de expositie. Als echte conservatoren stelden zijn een overzichtsexpositie samen met de mooiste kunstwerken van Almere. Op deze manier reflecteren ze op de leerlijn en sluiten hiermee het lesprogramma van Kunst is Dichterbij dan je Denkt af.

’s Avonds kwamen alle ouders naar de opening van “Jouw stad als decor”. De leerlingen presenteerden hun eigen kunstwerk of theatrale performance en als afsluiting hadden ze een flashmob ingestudeerd. Ouders en kinderen reageerden zeer enthousiast. “Het was zo spannend, maar het ging super goed!”, zei een leerling van basisschool De Zevensprong. Een ouder van De Heliotroop vertelde “zelf nooit met kunst te zijn opgegroeid, maar dat ze nu pas inziet hoe leuk kunst voor de kinderen is”. De cultuurcoördinator van Het Avontuur vindt “het zo fijn om te zien dat leerlingen die normaal moeilijker meekomen op school op dit soort dagen helemaal opbloeien.”

Ter voorbereiding op de expositie ontvingen de leerlingen een lesboek met de belangrijkste kunstwerken en kunstbegrippen uit de leerlijn. Het voorwoord van het boekje werd geschreven door Burgmeester Annemarie Jorritsma. Zij schrijft: “Toen ik twaalf jaar geleden burgemeester van Almere werd, kende ik Almere nog niet zo heel goed. Ik wist niet dat de stad zoveel kunst en cultuur had. Nu, vele jaren later, zie ik overal om me heen kunst. Ik hoop dat door de lessen van Kunst is Dichterbij dan je Denkt, de kunst uit Almere ook een beetje dichterbij de kinderen is gekomen…”Meer nieuws