23 mei 2016

BonteHond in de Almere Dichtbij: Lovende woorden over BonteHond

Ondanks de lovende woorden in het rapport van de Raad voor Cultuur heeft BonteHond donderdag te horen gekregen dat er een negatief advies is gegeven voor een vierjarige subsidie vanuit het Rijk. ,,Het is jammer. We bestaan dit jaar 10 jaar en het zou de kers op de taart geweest zijn", reageert zakelijk leider Roeland Dekkers. ,,Maar we zijn wel erg blij met de positieve waardering."

,,Voor de negen beschikbare subsidieplekken voor jeugdtheater waren twaalf hele goede aanvragen. Allemaal collega’s van ons die het ook heel goed doen. Er moesten dus keuzes worden gemaakt en daarbij is ook gekeken naar spreiding in het land. Voor Midden-Nederland is gekozen voor een jeugdgezelschap in Utrecht”, aldus Dekkers.

Het betekent dat BonteHond het moet doen zonder de 585.000 euro subsidie die het gezelschap had aangevraagd voor de periode 2017-2020. Nog een bescheiden bedrag vergeleken met de ruim 30 miljoen die het Nationale Opera & Ballet had aangevraagd én heeft gekregen. ,,We zijn gelukkig niet afhankelijk van deze subsidie, die we nu overigens ook niet hadden. We hebben in elk geval landelijk laten zien wat wij hier doen. We vonden dat onze jonge provincie Flevoland, waar we toch een bodem met een humuslaag voor kunst en cultuur aan het leggen zijn, een goede inzending voor jeugdtheater moest hebben. We wilden daarmee ook een beetje een statement maken en die is overgekomen." 

'Goede kwaliteit'
De Raad voor Cultuur is in haar advies erg positief over BonteHond. ,,De fysieke en beeldende producties zijn van goede kwaliteit. De anarchistische voorstellingen worden gekenmerkt door een speelse en prikkelende vorm, die voor een breed publiek toegankelijk is. Het gezelschap sluit met zijn thema’s aan bij de huidige tijdgeest”, zo beoordeelt de Raad voor Cultuur de kwaliteit het gezelschap. De raad prees verder de bevlogenheid, het lef, de financieel gezonde positie van het theatergezelschap en het feit dat BonteHond verschillende leeftijdsgroepen in aanraking wil brengen met kunst. Naast theatervoorstellingen en publiekswerkende projecten heeft BonteHond ook de doorlopende leerlijn ‘Kunst in dichterbij dan je denkt’ ontwikkeld. ,,De zogenoemde ‘meegroei-aanpak’ van basisschool naar middelbare school is effectief gebleken", aldus de Raad voor Cultuur. 

Nieuwsuur
Nieuwsuur besteedde donderdagavond uitgebreid aandacht aan de adviezen van de Raad voor Cultuur. Er werden ook opnames gemaakt bij BonteHond in gebouw De Voetnoot, waar Roeland Dekkers uitgebreid aan het woord kwam over het negatieve advies. ,,Het is voor ons natuurlijk erg jammer. Het is een beetje zoals met Douwe Bob en het Songfestival. Je hoopt op een top 10-notering en als dat niet lukt ben je teleurgesteld", reageerde hij. BonteHond hoopt nu op een positieve uitslag van de vierjarige subsidie-aanvraag bij het Fonds voor de Podiumkunsten. 

Bekijk hier de uitzending van Nieuwsuur terug.

LEUK op de Parade
Op vrijdag 17 juni gaat overigens de nieuwe voorstelling LEUK van BonteHond in première. LEUK speelt in een festivaltent op het grasveld tussen de Odeonstraat en de Cinemadreef, in thuishaven Almere. Hiermee wordt het festivalseizoen voor BonteHond officieel geopend, want deze zomer speelt het gezelschap voor het eerst sinds haar bestaan op het landelijke theaterfestival de Parade. ,,LEUK zal te zien zijn in alle vier de festivalsteden. Iets waar we heel erg naar uit kijken en heel erg trots op zijn", aldus Roeland Dekkers. Ga voor meer informatie en kaartverkoop naar www.bontehond.net.Meer nieuws