Annegien van Doorn

Fotografe en beeldend kunstenaar / groep 8 dagen

Annegien van Doorn is gefascineerd door het banale, het alledaagse en het voor de hand liggende. Zij staat stil bij ogenschijnlijk nietszeggende situaties. Door kleine gebeurtenissen te isoleren, manipuleren en op te blazen transformeert zij alledaagse situaties. Voor KIDD ontwikkelde Annegien een masterclass waarin kinderen leren om op een andere manier naar het “saaie” alledaagse leven te kijken. Met een verfrissende blik fotograferen ze portretten, dieren en gebouwen die worden gemaakt van alledaagse gebruiksvoorwerpen en presenteren deze foto’s aan ouders en familieleden. 

Annelies Appelhof

Actrice en theatermaakster / Flevolandschap

Annelies is in 2010 afgestudeerd als acteur aan de Toneelschool in Arnhem. In 2013 won zij samen met Karlijn Sonderen de STIP Jeugdtheaterpitch en kwam zij bij BonteHond terecht, waar hun idee is uitgewerkt tot de voorstelling Echt/Nep!. Met de Subsidie Nieuwe Makers van het FPK heeft zij daarna bij BonteHond twee proeves gemaakt: Voor de zekerheid en ZIN. Haar voorstellingen zijn filosofisch en spelen altijd met de codes van een voorstelling zelf. Voor KIDD geeft zij dit jaar de workshop Flevolandschap. 

Aristo Mijnals

Filosoof, acteur en muzikant / Flevolandschap

Aristo is rustig, vrolijk, een tikkeltje brutaal, hij houdt van acteren en musiceren en staat veel op het podium. Een duizendpoot!  Sinds een jaar is hij verbonden aan BonteHond waar hij in de voorstelling SCHOPPEN speelde. Zo kwam hij ook bij KIDD terecht, waarvoor hij sinds kort de masterclass 'Hier ben ik' geeft.  Als kunstenaar vindt hij het delen van kennis belangrijk. Hij kijkt er dan ook naar uit om als kunstenaar kennis te delen met de jeugd van Almere! 

Fieke van der Panne

Theatermaker / trainingen en Klanken klinken in de Klas

Fieke woont in Zwolle, maar werkt als theatermaker/theaterdocent op veel verschillende plekken. Geen dag is hetzelfde voor haar. In 2015 heeft zij stage gelopen bij BonteHond en sindsdien is zij ook betrokken bij KIDD. Na haar afstuderen mocht zij samen met Yuna een masterclass ontwikkelen en uitvoeren voor KIDD. Tot op de dag van vandaag doen ze dat met veel plezier. Daarnaast geeft Fieke trainingen aan leerkrachten over theater en drama. Daarin laat ze leerkrachten ervaren dat het geven van theater in de klas helemaal niet zo'n drama is!

 

Lars Posthumus

Muzikant / 8-bit Orkest

Lars is saxofonist, dirigent en houdt van synthesizers. Dat laatste past hij toe in 8-Bit Orkest waarin hij met behulp van minisynthesizers een orkest vormt in de klas. Samen bouwen ze een nieuwe stad op de bodem van de zee met Lars aan het roer als dirigent. Als saxofonist speelt Lars in diverse bands. Daarnaast is hij ook de bevlogen dirigent van Almeres enige bigband ‘Bertus Bigband’ en geeft hij saxofoon les op de tweede verdieping in de Voetnoot.

Linde Gadellaa

Beeldend kunstenaar / Verhalen in de Kunst

Linde is beeldend kunstenaar en vegetarisch kok. Ze maakt graag kunstwerken die je met verschillende zintuigen kan ervaren; kunstwerken die je bijvoorbeeld kan opeten of waarbij je als kijker mee kan doen en onderdeel van het kunstwerk wordt. Je zou haar kunnen kennen van ‘de Stad van boeken’ in de entreehal van de nieuwe nibliotheek, de toren die op een patio in de Kunstlinie stond of de rondleidingen die ze in Corrosia geeft. Voor KIDD geeft ze Verhalen in de Kunst en maakt ze geschilderde selfies met leerlingen. Want het is super fijn om schilderend naar de wereld te kijken. Zeker nu we zo vaak achter een schermpje zitten.

Lisa Groothof

Actrice / A van Almere

Met heel veel plezier volgde Lisa de mime opleiding in Amsterdam. Sindsdien speelt ze in voorstellingen en maakt ze voorstellingen. Met een thema en leuke medespelers gaat ze de vloer op en improviseren ze scènes tot een voorstelling. Zo is ook onze voorstelling ‘Legends’ tot stand gekomen.

Lisa gaat de masterclass met het thema letters geven aan groep 3. In de les zullen wij ook gaan improviseren. Ze zal met de kinderen de vloer opgaan en onderzoeken hoe ze met hun eigen lichaam letters kunnen maken. Ze kijkt er naar uit!

Miranda Janssen

Begeleider schoolvoorstellingen / Rondleidingen KAF

Miranda is jaren langs basisschool lerares geweest en heeft daar een passie voor het werken met kinderen ontwikkeld. Zij is werkzaam bij KAF als begeleider bij de schoolvoorstellingen en geeft onder andere de workshop Licht op oplossing voor het basis- en voortgezetonderwijs. Voor KIDD geeft zij de rondleiding Gebouwen voro groep 5. 'Leuker werk bestaat er echt niet. Kinderen vinden het zo spannend om op plekken te komen waar je normaal nooit komt', vindt Miranda. 

Sterre de Vries

Theaterdocent / Markante bewoners

Sterre is theaterdocent! In haar werk kiest zij ervoor om baldadigheid een grote rol te laten spelen. Theatermaken is als verveling die ‘speelsgewijs’ alles op z’n kop zet in een ontdekkingstocht naar wat er zich onder de ‘dagelijksheid’ van de menselijke systemen schuilhoudt. Voor KIDD werkt Sterre met de leerlingen vanuit een fotoreeks over bijzondere inwoners van Almere. Ook is ze werkzaam als jeugdtheaterprogrammeur voor het Vondelpark Openluchttheater en als theaterdocent voor jeugdtheatergezelschappen zoals NTjong, het Jeugdtheaterhuis en MAAS. 

Aude Logger

Mimespeler / A van Almere

Aude is een mimespeler in hart en nieren. Vanaf het begin geeft ze voor KIDD de masterclass A van Almere. In haar les maken leerlingen met hun lijf kennis met letters. Als boze b rennen ze door het speellokaal. Aude vindt het belangrijk dat kinderen zich vrij kunnen uiten ontdekken wat ze allemaal in zich hebben. Naast lesgeven heeft Aude zelf veel in locatievoorstellingen gespeeld. Ze speelde in, op en rond kastelen, weilanden, op het water, in het bos, in een paardenstal of op het strand. 

Chantal de Wolde

Beeldend kunstenaar / Tijdmachine, Eigenwijs Kijken

Veel van Chantal's werk is geinspireerd op de natuur. Met allerlei materialen creëert ze grote kunstinstallaties en transformeert ze haar omgeving. Voor KIDD geeft de masterclasses van Eigenwijs Kijken, Tijdmachine en de excursie Museumbos. Ze bouwt haar installaties op in het speellokaal en maakt samen met kinderen kunst dat gelinkt is aan haar eigen werk. Haar installaties waren ook te zien op festival 2 Turven Hoog in Almere. 

 

 

Emilio Valentien

Acteur / Hier ben ik

Emilio is een acteur met een passie voor cabaret. In 2017 speelde hij bij BonteHond in de voorstelling SCHOPPEN en zo kwam hij ook bij KIDD terecht. Sinds dit schooljaar geeft hij de masterclass Hier ben ik voor groep 4. Emilio wil in zijn lessen kinderen laten ervaren hoe leuk het kan zijn om theater te spelen. “Wie weet ontwikkelt één van die kinderen ook wel de liefde voor het vak zoals ikzelf dat gelukkig mag ervaren.”

 

Esme Hilbrink

Theaterdocent / Rennen in Rondjes

Esmé is theaterdocent en na haar afstudeerstage op de educatieafdeling van BonteHond, is ze bij KIDD gebleven als theaterdocent. Ze geeft vooral theaterles en workshop aan kleuters, en sinds kort ook peuters. Esmé vindt het belangrijk dat kinderen in hun eigen kracht staan. Dat ze dingen proberen en hopelijk door het proberen nieuwe dingen of kwaliteiten van zichzelf leren kennen. Voor KIDD geeft Esmé de masterclass Rennen in rondjes voor de groepen 1&2. 

 

Jephta Hermelink

Projectleider en artistiek concept KIDD (tot zomer 2019)

Jephta werkt graag interdisciplinair en zoekt naar vernieuwende vormen om kunst dichtbij kinderen en jongeren te brengen. Voor BonteHond heeft ze vanuit Cultuureducatie met Kwaliteit 3 leerlijnen opgezet: KIDD, KIDD+ en De Culturele Haven. Tot augustus 2019 was ze projectleider, en verantwoordelijk voor het artistieke concept en inhoud van alle kunstlessen, masterclasses en excursies. Ook gaf ze leiding aan het KIDD-team en was ze als projectleider verantwoordelijk voor de strategie, het beleid en fondsenwerving. 

Yuna Linde

Theatermaker, theaterdocent en zangeres / Klanken klinken in de Klas

Yuna is theatermaker, docent en zangeres. Ze heeft haar eigen theatergezelschap en ze geeft les voor KIDD en BonteHond.  Afgewisseld met Fieke geeft ze de masterclass Klanken klinken in de Klas, waarbij ze door heel Almere tourt om kinderen in groep 3 kennis te laten maken met geluiden. Met zelfgemaakte instrumenten maken ze een soundscape. Er komt van alles voorbij in de les: verhalen, zelf muziek maken en toneelspelen èn een film maken. En het spannendste is misschien nog wel dat de juffen en meesters van niks mogen weten.

Valentina Eleni

Theaterdocent, singersongwriter / Flevolandschap, Hoe schrijf ik een hit?

Valentina Elèni is theatermaker, theaterdocent en singer-songwriter en verzorgt voor KIDD de masterclasses Flevolandschap en Hoe schrijf ik een hit?. Valentina is een talent van Flevolandse bodem. Je kent haar misschien van TV. Tien weken lang gold zij als de gedoodverfde favoriet in het programma De Beste Singer-Songwriter van Nederland. Haar visie? 'Kunst nodig? Kunst is een biologische noodzaak!'. 

Lucy Brouwers

Acrobaat / Bruggenbouwers

Lucy heeft een bijzonder beroep: ze is acrobaat. Voor KIDD geeft ze de masterclass Bruggenbouwers waarin leerlingen met hun eigen lichaam bruggen bouwen. Ze geeft ook les bij Circuswerkplaats Boost en wil kinderen zelfvertrouwen meegeven. Naast lesgeven doet Lucy zelf ook graag aan acrobatiek.

Dominique Roskott

Theatermaakster / Excursies KAF

Dominique is theatermaakster en docent. Met haar groep, Theater Djempol, geeft zij lessen op basisscholen en maken zij voorstellingen met de kinderen.

Tijdens de rondleidingen in KAF, die zij geeft voor KIDD, laat zij kinderen de magie van het podium beleven. In haar werk vindt zij zelf maken het belangrijkste. De kinderen moeten hun eigen creaviteit ontdekken en inzetten, vindt Dominique.  

Sanne van Dijk

Poppenspeler / Pop & Spel

Sanne is actrice en theatermaker en verzorgt de KIDD masterclass Pop en Spel. Nadat Sanne de Kleinkunstacademie en Toneelschool in Amsterdam voltooide, is ze te zien geweest in zeer uiteenlopende (muziek)theatervoorstellingen, mét en zonder poppen bij verschillende theatergezelschappen zoals TG Playback en Theater Gnaffel.

Myrthe Mandemakers

Beeldend kunstenaar / educatief ontwikkelaar, Afvaldieren
Myrthe is een groene ontwerper. In haar projecten spelen planten, natuur en duurzaamheid een belangrijke rol. Naast haar kunstenaarsprojecten werkt Myrthe als educator en geeft ze workshops als beroepskunstenaar in de klas. Voor KIDD zat ze in het ontwikkelteam en schreef ze vanuit Museum De Paviljoens mee aan de leerlijn. Ook geeft ze de masterclass Afvaldieren, waarbij kinderen in de masterclass van afval kunst maken. 

Thijmen Geluk

Graffitikunstenaar / Straatkunst

Thijmen tekent. Thijmen tekent zo’n beetje overal op. Thijmen tekent zoveel dat hij er maar z’n werk van heeft gemaakt.  Zo verzorgt hij al een paar jaar graffitiworkshops op scholen. Het samen dingen maken en alles onderkliederen vindt hij geweldig! Voor KIDD geeft hij de masterclass Straatkunst waarin alle leerlingen samen één groot (straat)kunstwerk maken. 

Wanda van Koningsveld

Beeldend kunstenaar / In de Wolken, KAF excursie

Wanda is beeldend kunstenaar en meubelmaker. Voor KIDD geeft Wanda de masterclass In de wolken, en was betrokken bij A New History. Kenmerkend voor haar kunstworkshops zijn dat ze een technisch randje hebben, of zijn het technische workshops met een kunszinnig randje? Wanda houdt van technische trucjes en laat iedereen daar op een creatieve manier over leren.

Mira Ticheler

Beeldend kunstenaar / Blote Schoenen, A New History, KAF excursie

Als beeldend kunstenaar maakt Mira vrij werk, kunst in opdracht en geeft ze les aan kinderen. Ze daagt kinderen graag uit om (zichzelf) vragen te stellen en verder te kijken dan de dagelijkse werkelijkheid. Door met elkaar in gesprek te gaan, te filosoferen en te reflecteren kan je een idee aanscherpen en leren waarom je bepaalde keuzes maakt. Voor KIDD ontwikkelde ze het lesblok Blote Schoenen voor de kleuters, en gaf ze i.s.m. KAF de excursies in de LEGO Architectuurstudio en Land-art. 

Mannie Krak

Beeldend kunstenaar / Bewegend stilstaan, Afvaldieren

Mannie is een kunstenaar van deze tijd. Voor haar kunstwerken maakt ze gebruik van moderne media. Haar atelier staat vol met dozen die gevuld zijn met snoeren, schakelaars, weerstandjes, uit elkaar gehaalde keybord’s, radio’s, speelgoedjes en noem maar op. Naast zelf kunst maken geeft Mannie ook workshops aan kinderen. Bij KIDD is ze als Almeerse kunstenaar al sinds 2013 betrokken en geeft ze de masterclasses Bewegend Stilstaan en Afvaldieren. 

Lottie de Bruijn

Actrice / Studio BonteHond, Markante Bewoners

Lottie is actrice bij verschillende theatergezelschappen waaronder Theater Artemis, Vis à Vis en natuurlijk BonteHond. Ook kun je Lottie kennen van tv. Voor KIDD is Lottie multi-inzetbaar: ze geeft de masterclass Markante Bewoners én Studio BonteHond waarbij ze haar ervaring als theater- en tvactrice inzet om leerlingen te inspireren. 

Marieke van Veen

Theatervormgever / Museum over Jezelf

Als theatervormgeefster houdt Marieke zich bezig met álles dat op het toneel te zien is en de betekenis daarachter. In haar masterclass Museum over Jezelf zoekt Marieke samen met de leerlingen van groep 3 naar persoonlijke verhalen achter de spullen van vroeger die ze hebben meegenomen. 

Marlies Hasebos

Theaterdocent / Hier ben ik

Theaterdocent Marlies is al jaren aan het werk als zelfstandige/freelancer in de kunsteducatie. Ze geeft les in het primair onderwijs, het speciaal onderwijs, het voortgezet onderwijs en op jeugdtheaterscholen. Marlies was vanaf het eerste uur bij KIDD betrokken en laat kinderen van groep 4 tijdens haar masterclass Hier ben ik, kennismaken met de basiselementen van theater. Leerlingen gaan samen de vloer op met allerlei verschillende spelvormen en worden zich bewuster van de diverse ‘ingrediënten’ van hun presentatie.

Vera Duivenvoorden

Fotograaf / Portretten

Vera maakt zelf graag foto’s en zet de kracht van beeld in om verhalen van mensen zichtbaar te maken. In haar lessen laat ze kinderen hun eigen verhaal vertellen door middel van fotografie. Ze is de intiatiefnemer van KIJk!, een project waarbij kinderen foto's van hun omgeving maken aan de hand van een actueel thema en ze toewerken naar een eigen expositie, die het thema door hún ogen laat zien. Voor KIDD geeft ze de masterclass Portretten. 

Sanne Bots de Wit

Circusdocent / Bruggenbouwers

Sanne geeft de masterclass Bruggenbouwers. Ze heeft een theater- en dansachtergrond en heeft in 2004 Circuswerkplaats Boost opgericht. Sanne geeft theater- en circuslessen en maakt voorstellingen. Binnen deze KIDD lessen wil zij kinderen laten ontdekken, genieten en hen de beginselen van partner acrobatiek leren.

 

Tobias Bokert

Componist / Theatermuziek

Tobias groeide op in Almere en maakt nu muziek voor theater, films, animatie en reclames. En hij geeft veel les. Voor KIDD ontwikkelde hij het lesblok Theatermuziek, dat hij samen geeft met zijn collega's van de Muziekwerkplaats. 

Rian Gerritsen

Actrice / Studio BonteHond

Rian is actrice en speelt in het theater en op tv. In het jeugdtheater startte ze bij theatergroep Wederzijds. Later werd dit  De Toneelmakerij waarbij ze in vele producties speelde. Bij theatergroep Gnaffel kon ze haar liefde voor poppenspel kwijt. Op televisie was ze onder andere te zien in: ‘De Luizenmoeder’ en ‘Dokter Deen’. Ook geeft ze theaterles. Voor KIDD geeft ze de workshop Studio BonteHond waarin leerlingen een tv-aflevering maken en een korte cursus camera-acteren krijgen. 

 

Dionisio Matias

Acteur / Markante bewoners

Dioniso is acteur. Je kent hem misschien van BonteHond's internationale peuterhit AaiPet, die ook op alle KIDD-scholen speelde. Naast toneel en theaterwerk is Dio ook te zien in televisie series en speelfilms zoals Goede tijden Slechte tijden, Moordvrouw, Charlie, Adam en Eva en Toscaanse bruiloft. Voor KIDD geeft Dio af en toe een theatermasterclass, zoals Markante Bewoners voor groep 7. Hij hoopt hiermee jonge kinderen te enthousiasmeren voor theater en ze te motiveren om naar theater te gaan kijken of zelf te spelen.

 

Lisette van Maanen

Theaterdocent / Stadgeluiden

Lisette is theaterdocent en ontwikkelde voor KIDD de masterclass Stadsgeluiden. Die les heeft ze 5 jaar lang met veel plezier gegeven, waarin ze met kinderen een hoorspel maakte. In 2018 werd het tijd voor iets nieuws. Lisette speelt en regisseert ook en geeft nu les voor Stel je Voor, het Rotterdamse programma van Cultuureducatie met Kwaliteit. 

 

 

Renee Reijnders

Beeldend kunstenaar / In de Wolken

Renée begon in Almere als Ontwerper Openbare Ruimte waar ze samen met kinderen het top 40 plein en de Krokodil bedacht voor het Muzenpark in Muziekwijk. Renée maakt vrolijke interactieve beelden die de buitenruimte kleur geven. Voor KIDD gaf ze de masterclass In de Wolken, waarbij ze samen met leerlingen een ontwerp maakte voor de omgeving van het WTC. 

Geert van Amerongen

Componist / Theatermuziek

Geert heeft een passie voor muziek én voor technologie en in de KIDD-masterclass Theatermuziek komt dat samen. Tegelijkertijd volgt Geert een opleiding tot toegepast componist aan de kunstacademie in Utrecht. Geert heeft ook heeft hij in diverse muzikale formaties gespeeld en is parttime pianodocent. 

 

Tara Zijlstra

Muziekdocent, zangeres / Theatermuziek

Tara is een muziekdocent die graag vanuit meerdere kunstdisciplines mensen inspireert om zichzelf artistiek te uiten. Ze geeft gitaar-, piano- en zanglessen. Daarnaast ontwikkelt ze voorstellingen voor bedrijven en geeft ze verschillende workshops. Voor KIDD geeft ze de masterclass Theatermuziek.  Het raakvlak met Theatermuziek en muzieksoftware is een mooie manier om te ervaren hoe het is om muziek te componeren. 

Linda Rosink

Modevormgever / Patronen in de Kunst

Kleding spreekt! Het zegt veel over de identiteit van de drager en dat maakt mode zo fascinerend. Wat doet kleur met je humeur? Wat wil deze persoon met zijn kleding zeggen? Linda neemt haar vakkennis als modevormgever, en haar vragen mee de klas in. In haar projecten laat ze kinderen met deze vragen kijken naar zichzelf, wat vinden zij prettig om te dragen en waarom? En kan je wel zomaar iemand beoordelen op wat er gedragen wordt? Voor KIDD gaf ze jarenlang de masterclass Patronen in de Kunst. 

Dwayne Toemere

Acteur / Markante bewoners

Dwayne is een mimer graag in verschillende soorten voorstellingen speelt: van abstract locatietheater in een bosrand op Oerol, tot aan de BonteHondvoorstelling Ja..a Hoe zeg je dat? op locatie bij Almeerse lunchcafe Tante Truus. Voor KIDD gaf Dwayne jarenlang de masterclass van Markante Bewoners en gaf hij verschillende theatertrainingen een leerkrachtenteams. Omdat Dwayne van afwisseling houdt is hij daar nu mee gestopt, maar hij duikt vast weer eens op. 

Boto van der Meulen

Landschapsarchitect / Museumbos

Boto is landschapsarchitect van beroep en bedenkt mooie parken en avontuurlijke speelplekken. Hij is een architect, maar dan met groen! Ook ontwierp hij het Tempobos, een bos aan de rand van Almere dat ieder jaar met 1 boom groeit. Groep 3 gaat naar dat bos op excursie en Boto leidt de leerlingen dan rond door zijn bos.