9 februari 2015

BonteHond en Pabo Windesheim vieren unieke samenwerking kunstonderwijs

Afgelopen week stond voor de tweedejaarsstudenten van de Lerarenopleiding Basisonderwijs (Pabo) in het teken van kunst en cultuur. Ze volgden een theaterweek met als resultaat een theaterstuk voor basisschoolleerlingen dat ze zelf hebben vormgegeven. Hierbij zijn de studenten gecoacht door het Almeerse Jeugdtheatergezelschap BonteHond en door eigen vakdocenten.

De theaterweek maakt deel uit van het kunstprogramma binnen het curriculum van de Pabo. Binnen dit programma maken studenten onder andere kennis met de Kunst is Dichterbij dan je Denkt (KIDD)-methodiek en BonteHond, geven zelf KIDD-lessen op stagescholen en schrijven over hun bevindingen een profielopdracht. En bovenal leren zij over theater en kunst uit de culturele omgeving van Almere.

Structurele samenwerking kunstinstellingen en Pabo
De samenwerking tussen BonteHond en de Pabo van Windesheim Flevoland is uniek in Nederland. Er wordt nog weinig op structurele basis samengewerkt tussen kunstinstellingen en Pabo's, terwijl het essentieel is om bij de opleiding te beginnen met kunst- en cultuuronderwijs. De samenwerking met KIDD zorgt ervoor dat de leraren in opleiding vol enthousiasme aan hun toekomstige leerlingen kunnen vertellen over de bijzondere architectuur in Almere, de beeldende kunst in de openbare ruimte, over de scheepswrakken in de bodem en over de theatervoorstellingen van BonteHond. Kortom; dat kunst geen ver-van-je-bed-show is, maar juist dichterbij dan je denkt.Meer nieuws