31 maart 2015

KIDD in de Almere Vandaag: 'Wethouder even terug in de schoolbanken'

Verschillende klassen van basisschool het Avontuur kregen donderdag hoog bezoek. Wethouder Frits Huis, Jan Jaap Knol, directeur van het Fonds Cultuurparticipatie, Collage Almere en medewerkers van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap gingen daar even terug in de schoolbanken. Zij bezochten verschillende kunstlessen die in het kader van de leerlijn ‘Kunst is Dichterbij dan je Denkt’ (KIDD) werden gegeven.

Zo richtte groep 6 samen met een ruimtelijk ontwerpster de omgeving rondom het Almeerse WTC-gebouw opnieuw in. Groep 7 schreef met een theaterdocent van BonteHond een monoloog en presenteerde dit. Groep 3 maakte een museum met persoonlijke herinneringen. Ook gaven de groepsleerkrachten van Het Avontuur zelf kunstlessen op het digibord, waarmee ze de kunst uit Almere de klas in haalden.

Kunst dichterbij
,,Kinderen krijgen van huis uit soms weinig mee van kunst en cultuur. Wij willen ze dat wel graag meegeven en hun blik verbreden", aldus Loes van der Ouderaa, adjunct-directeur van Het Avontuur, over de deelname aan KIDD. ,,We merken dat kinderen en leerkrachten heel enthousiast zijn over de lessen en dat kunst op deze manier echt dichterbij komt.”
Leerkracht Karin Cornelisse: ,,Groep 5 kreeg een rondleiding achter de schermen van Schouwburg Almere. Er waren leerlingen die nog nooit in het theater zijn geweest. Dat was een onvergetelijke ervaring”.

BonteHond
Kunst is Dichterbij dan je Denkt is een initiatief van jeugdtheatergezelschap BonteHond. Samen met culturele instellingen uit Almere en vijf basisscholen van de Almeerse Scholengroep is er een lesprogramma ontwikkeld waarbij kinderen kennis maken met de kunst en cultuur uit Almere. Er komen kunstenaars in de klas en leerlingen bezoeken theatervoorstellingen, exposities of gaan met de bus langs de landschapskunstwerken. Momenteel doen al 2300 leerlingen van 8 scholen mee aan KIDD. De leerlijn wordt gefinancierd door de gemeente Almere en het Fonds voor Cultuurparticipatie in het kader van de regeling Cultuureducatie met Kwaliteit.Meer nieuws