28 april 2020

BonteHond en KIDD lanceren online musical: Generatie Binnen

Traditiegetrouw sluiten achtstegroepers hun basisschooltijd af met een eindmusical. Maar hoe organiseer je dat in tijden van corona? Theatergezelschap BonteHond en KIDD bedachten ‘Generatie Binnen’: een alternatieve groep 8 musical die leerlingen thuis, vanachter hun beeldscherm, samen maken en opvoeren.

"Generatie Binnen is geboren. Met pijn en puf is zij van binnen in de buik naar binnen vier muren van een flat geperst. Generatie Binnen zet binnen haar eerste stapjes, gaat binnen naar school en voetbalt binnen menig vaas in stukjes. Generatie Binnen is tevreden.

Tot er op een dag een vreemdeling buiten op het veldje ligt te zonnen.

Als deze man naar buiten kan, in zijn zwembroek nota bene, kan Generatie Binnen dat dan niet ook?"

Een online musical op je beeldscherm
De musical wordt niet op een podium in de aula gespeeld, maar thuis vanachter het beeldscherm. De leerlingen nemen korte video’s op die strak gemonteerd worden tot een eindmusical per klas op film. Want als de musical niet op het podium gespeeld kan worden, maak je van je huis gewoon een filmset. Zo wordt binnenblijven tot kunst verheven. Eind juni is de première, waar de leerlingen hopelijk samen met hun ouders naartoe kunnen. Blijven de huidige coronamaatregelen van kracht? Dan kijkt iedereen samen, vanuit huis, naar het beeldscherm. 

Coproductie KIDD en BonteHond i.s.m. FleCk en Collage Almere 
De thuiszittende acteurs en dansers van BonteHond zijn ook betrokken. Wanneer de achtstegroepers straks repeteren kunnen ze met hen videobellen en worden ze op afstand gecoacht en geregisseerd. Ook oefenen de leerlingen de dansjes en bewegingen met behulp van de danstutorials die door de professionele dansers zijn opgenomen. Voor de meivakantie kregen de leerlingen de eerste opdracht opgestuurd, zodat ze in de meivakantie het eerste lied kunnen repeteren. Op 14 mei is al het benodigde materiaal af en gaan de scholen van start. Er zijn al negen Almeerse basisscholen die meedoen. Dankzij samenwering met en financiele steun van FleCk en Collage Almere kunnen Flevolandse scholen die niet mee doen met KIDD ook deelnemen. 

MEER INFO EN MEEDOEN
Ben jij een leerkracht van groep 8 en wil je met jouw klas ook de filmmusical Generatie Binnen maken? Dat kan! Voor €500,- per klas ontvang je het digitale musicalboekje met onder andere het script, danstutorials, muziek en songteksten. Voor leerkrachten is er een apart instructieboekje. Het materiaal is beschikbaar vanaf 14 mei 2020. 

Almeerse scholen: je kunt dit betalen vanuit je Collagebudget, neem hierover contact op met Collage Almere. Flevolandse scholen: neem contact op met FleCk.

Overige scholen nemen contact op met kidd@bontehond.net . Scholen die al samenwerken met KIDD kunnen deelnemen tegen gereduceerd tarief. Meer nieuws