15 juni 2022

Out with a bang! - KIDD Parade '22

Op donderdag 12 mei trokken ruim 300 Almeerse groep 8 leerlingen in een wervelende kunstparade door Almere centrum. Bontgekleurde, zelfgemaakte kunstwerken en zelfbedachte dansen en acts wisselden elkaar af in een unieke KIDD-parade uit drie Almeerse windrichtingen om vervolgens op het stadhuisplein allemaal samen te komen en vervolgens al dansend door te lopen naar de Esplanade.

Kunst Is Dichterbij dan je Denkt (KIDD) is een leerlijn kunst en cultuur voor kinderen in groep 1 tot en met 8 én de eerste twee jaar van het VMBO. Van de prille kleuter- tot aan de tienerjaren, deze leerlingen kregen (school)jaar in jaar uit unieke lessen in kunstzinnige vorming in de vertrouwde omgeving van de eigen groep en in de eigen klas. Lessen gegeven door uiteenlopende, gedreven kunstenaars uit Almere, en omstreken. Dans, theater, fotografie, straatkunst, schilderen, zingen, rappen beeldende kunst ervaren en nog zoveel meer. Én ieder jaar een uitstapje in de vorm van een excursie, naar een expositie of theatervoorstelling. KIDD maakt kinderen bewust van kunst en cultuur uit hun eigen omgeving – met Almere als inspiratiebron – en laat ze ontdekken dat kunst onderdeel is van het leven, van de straat & de stad waarin ze wonen. 

Voorafgaande aan de afsluitende KIDD-parade werd wekenlang in maar liefst 40 afzonderlijke groepen 8 les gegeven door 20 verschillende KIDD-kunstenaars. De leerlingen die meededen aan de kunstparade zitten in groep 8 en hebben allemaal het hele KIDD-programma doorlopen waarmee ze zijn opgeleid tot eigenzinnige jonge makers. Uniek in Nederland. Tijdens deze extra KIDD-lessen bedachten de achtstegroepers hoe zij in verschillende disciplines hun unieke boodschap het beste konden vertalen naar een kunstwerk, en live act. 

Want wie zijn deze Almeerse basisschoolleerlingen na 8 jaar kunstles nu zelf, als kunstenaar? Wat wensen zij in hun kunstenaarschap uit te dragen en waar staan zij voor? Hoe vertalen zij die waarden naar hun kunst? Deze vragen stelden de leerlingen zichzelf tijdens de op de voorbereidende lessen onder begeleiding van 20 KIDD-kunstenaars. 

En op donderdag 12 mei jongstleden was het dan zover en was het één groot feest met zelfbedachte en -gemaakte kunstwerken, spetterende dans, theater en beeldende kunst. Een bedrijvige bonte stoet van 300 leerlingen begeleid door hun docenten, ICC-ers en de KIDD-kunstenaars trok enthousiast door Almere met zelfgemaakte kunstwerken, spandoeken en dansen. 

Zo trokken zij naar de Esplanade waar de kunstwerken van de kinderen ieder afzonderlijk op feestelijke wijze werden onthuld en gepresenteerd en alle groepen gezamenlijk nog eenmaal een dans opvoerden onder de bezielde begeleiding van Rapper en acteur Gary 'Duimalot' Gravenbeek en actrice Anna Keuning.

 Meer nieuws