25 september 2014

Voorstelling PINDA in de Almere Dichtbij

Op 18 september stond er een artikel in de Almere Dichtbij over PINDA, de nieuwste voorstelling van jeugdtheatergezelschap BonteHond die vanaf nu door het land tourt. Alle leerlingen van groep 6 van De Europaschool, Het Meesterwerk, De Zevensprong, Het Avontuur, De Heliotroop en De Duizendpoot zagen de voorstelling op 19 september in Schouwburg Almere. Lees hier het artikel dat Almere Dichtbij publiceerde.

 

Als mensen elkaar voor het eerst ontmoeten zijn er talloze onuitgesproken regels waar iedereen zich netjes aan houdt. Want voor je het weet doe je iets fout en is de ander beledigd of gekwetst. Maar wat als je niet mee kunt doen? Of niet mee wil doen? En wat als de ander niet terug praat, wat je ook doet of zegt? 'Pinda' is een komische en spannende voorstelling over wat er gebeurt als iemand zich niet houdt aan de sociale codes. 

Deze nieuwe voorstelling van het Almeerse jeugdtheatergezelschap BonteHond gaat zondag om 16.00 uur in première in Schouwburg Almere en speelt daarna in verschillende Nederlandse theaters. Het stuk wordt geregisseerd door de  nieuwe artistiek leider René Geerlings. Vanaf zijn aanstelling bij BonteHond, wilde hij een langgekoesterde droom in vervulling laten gaan: een remake maken van zijn succesvolle festivalvoorstelling 'Yvon'. ,,Deze voorstelling maakte ik in 2008 bij Theatergroep Max. Met deels dezelfde en deels nieuwe cast, is 'Pinda' een langere versie van het stuk, maar met dezelfde hilariteit en spanning", vertelt Geerlings. 

Kwetsend
Het verhaal gaat over drie horecamedewerkers, die wachtend op een receptie te maken krijgen met een nieuwe, Aziatische collega. Ze vormt een makkelijk doelwit voor gemene grappen en flauwe pesterijen. Alleen maar omdat ze er anders uitziet en zwijgt in plaats van mee te praten. ,,De nieuwe titel van het stuk verwijst naar de zogenaamd grappige bijnaam voor Aziatische mensen, 'pinda'. Grapjes als 'Linda-pinda-poepchinees' zijn ontzettend kwetsend. Datzelfde geldt voor zo'n grapje dat Gordon maakte tegen een Chinese deelnemer van Holland's Got Talent", aldus Geerlings. Hij weet zelf maar al te goed hoe dat voelt. ,,Ik ben vroeger heel erg gepest. Als 11-jarige was ik aan het worstelen met mijn homoseksualiteit en ik gedroeg me waarschijnlijk minder mannelijk dan de andere jongens in de klas. Dan ben je een makkelijk doelwit voor pesters", vertelt Geerlings. ,,Maar vaak zijn de pesters zelf eigenlijk ook heel onzeker en gaan zij pesten om te voorkomen dat zij zelf het slachtoffer van pesterijen worden. Het theaterstuk gaat ook over die moeilijke keuze waar je voor kunt komen te staan: opkomen voor de gepeste, met het risico zelf ook gepest te worden, of voor jezelf kiezen en je aansluiten bij de pesters."

Humor en spanning
Geerlings hoopt dat de voorstelling de bezoekers aan het nadenken zet. ,,'Pinda' wordt ook gespeeld voor scholen. Omdat het nogal wat los zou kunnen maken bij de kinderen, is er ook een educatieprogramma rondom de voorstelling. Het pesten gaat er in de voorstelling soms best pittig aan toen, maar dat is nog niks vergeleken bij hoe het er in de klas in het echt aan toe kan gaan. Daarentegen zit er ook heel veel humor en spanning in het verhaal hoor", benadrukt Geerlings. ,,'Pinda' is het spannend uurtje pesten, waar je op het puntje van je stoel zit door het verrassende plot. En waarbij je soms onbedaarlijk moet lachen als je ziet hoe kinderachtig volwassenen kunnen zijn. En hoewel je bij dit stuk denkt dat het allemaal nooit meer goed kan komen, loopt het toch goed af en kunnen de toeschouwers de zaal opgelucht verlaten."

Meer informatie en kaartverkoop: www.bontehond.net en www.schouwburgalmere.nl.

© Almere Dichtbij Meer nieuws